Очерк прераснал в извращение на мисълта

Posted: July 28, 2009 in всичко останало, голи идеи

В очерците на светлото бъдеще Земята е в дим. Шепа хора се надиграват в “Кой е дядо Господ?” и пионките им ще са от плът и кръв, но лишени от собствена душа и мисли. Майка Икономика иска да погълне Майка Земя, но горката тя, не знае, че ще й приседне. А ние всички сме луди- побъркани от рекламите, от търпеливата пропаганда, от шума, теснотията и припряното ежедневие.

За бъдещето ли говорим наистина? Или за пръв път бъдещето нагази и с двата крака в настоящето? Ето в този момент може и да възнегодувате, да ме заплюете, недай Боже да решите, че говоря глупости, което предполага, че сте мислили по въпросите ми! Защо не мислите по- често? Защо не мислите по- качествено? Защо толкова вярвате на това, което четете и зейвате изумени от просветлението? Кой ви каза! Кой ви каза да ядете Активия за нередовен стомах и да четете Cosmopolitan, за да сте модерна кифла? Как ви убедиха, че сме в икономическа и финансова криза?

Съгласна съм, че мисленето не е за всеки, но съм убедена, че с повече тренировки болшинството много добре ще започне да се справя. Може дори това болшинство да се научи да мисли в перспектива. И да свикне след това да надгражда перспективите си до това кое е най- добро за цялото общество. Харесва ли ви или не, ние и това, което едни считат за низши създания или просто храна, сме в едно цяло, включено в друго по- голямо. Чувствате ли се мизерни? Още не? Ние сме един животински вид, част от земната биосфера, част от една от милиардите звездни системи, в една от милиардите галактики в безкрайната Вселена. Малко поне мизерни станахме ли вече? Ние сме част от гигантска система и макар незначителни, сме с голямо влияние в нашата малка земна система. Природозащитниците добре са ни научили на този урок. Въпреки това опитите ви във всичко природосъобразно са жалки и комерсиални. А за повечето това е поредния досаден урок, който да изслушат и да забравят. Напомня ви се, а вие си записвате някъде да не промените нищо. Обяснявам си го с това, че движението е много по- лесно като се плъзгаш надолу по наклонената плоскост.

Затова не желая да живея 100 години. Дори 40 не искам, защото просто няма да съм щастлива в един свят на мръсотия и лунатици, колкото и да се опитвам. Ако имам сили и възможност да се боря по- дълго, само за каузата бих се задържала. Да, за моята си егоистично-алтруистична кауза (противоречие?не.). За момента целта на десетилетието ми е… ХА! Зная ли как да я събера в изречение?! На 20 си доникъде, дори не се познаваш, нямаш особено ясни представи какво искаш да правиш и какво те очаква. Може само да се залъгваш, че имаш.

А сега е моментът да ме обвините, че съм черногледа (което също е добре, предполага, че поне наполовина внимателно следите мислите ми). Убедени сте, че има светлина в края на тунела, нали? Чудесно, какво ще направите по въпроса? Сигурно ще пожелаете за мое назидание и лично да ви я покажа. Няма! Защото всички сме свикнали и сме научени да зяпаме тъпо в мрачното. Това ни продават във вестниците, новините по телевизията, у дома, на улиците. Всичко гарнирано с хепи енд на някой екшън или романтична комедия. Животът обаче никой не го режисира съобразно вкуса ви както в Холивуд- да ви се угоди не е целта на тази лента. Постойте до края и вижте развръзката, а през това време аз ще гледам вас. Не злорадствам. Но ми е горчиво, защото дори когато си мъртъв те боли за всичко и всички, които обичаш.

Слушайте новини и мислете, четете вестници и мислете, научавайте факти и ги проверявайте.

Слагам розовите очила и ви напускам. Имаме цял свят да рушим и спасяваме след това. Успех с намирането на светлината!

ПС: Моля ви, спомнете си как наистина да сте по- щастливи!

Advertisements
Comments
  1. Dari says:

    iskam da si spomnq kak da sym shtastliva… obache ako e spomen, znachi e minalo. Ako e minalo, znachi e ot moeto detstvo, koeto me napusna predi 4-5 godini. Ako e ot moeto detsvto, znachi trqbva da predpolagam che sym bila shtastliva. Bqh.

  2. blazes66 says:

    това, че е минало, не пречи да се върне. била си и пак ще бъдеш. работи по въпроса.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s