Библията? Свещена?

Posted: August 9, 2009 in голи идеи

тази снимка я знам

Чудили ли сте се защо е там този стикер? Само за грубата подигравка с християнството? Прекрасна човеколюбива религия! НЕЕЕ! Чели ли сте Стария Завет? НИЩО човеколюбиво. Е, не ги обвинявам, де. Предупреждението е там, защото има от какво да се пазите. НИКОГА не четете на децата си Библията, ако все пак държите на това- четете им я много избирателно!
Да оставим настрана факта, че наистина е в секцията с Научна Фантастика в някои книжарници. Всеки простодушен простосмъртен попитан за целта на Библията, сигурно ще отвърне “да ни учи да бъдем добри християни”, или добри хора, на мен и това ми стига. Учейки ни на всичко правилно и праведно в света обаче, авторите (ах, тези евреи{и всички хора след тях}) ни правт тур обиколка из мръсните канали на човечеството. Вгледайте се в изброените опасности на съдържанието! Изпуснали ли са нещо? Ако е така, вероятно e, за да не направят стикер голям колкото цялата корица на книгата. Плюс послепис на гърба. Представете си го като по- литературен “не прави така” списък. Всъщност, Библията, ако се зачетете, не осъжда някои от постъпките, които днес са не само неморални, но и незаконни. Обърнете внимание на Стария Завет! Толкова е красив, ако обичате цвета на кръвта! Аз опитах ли се да ви намекна нещо за ортодоксалните евреи? Четете Стария Завет (за тях- Танак) и треперете, че още ги има! Ако в Холивуд имаше поне един истински религиозен сценарист киносалоните щяха да изобилстват с хоръри, екшъни и драми по библейски писания.
Все пак, да поставим Библията в правилния й контекст. Писана е преди хиииляди години, във времена, когато бруталността е била обществено приемлива. Да кажем, че група подрастващи ви нарекат “плешивец”, докато изкачвате някакъв хълм. Дразнещо е. Обидно е. Чувате заветното “Катери се, плешивецо!” втори път и решавате да ги превъзпитате. Как са мислели, че най- добре се дават уроци по етикет на младите тогава? С мечки! Ех, ама разбира се, мечки! С топлите си кафеви очи и добре поддържаните си нокти и зъби…Това поне решава да направи Елисей и след като “мечки излязоха от гората и 42 от децата бяха разкъсани.” Възпитателно, драги християни. Не Сталин е измислил желязната ръка в желязна ръкавица. Всъщност, той сигурно е нямал толкова добри идеи, колкото писалите Библията. Лично аз смятам, че всички в градчето, от което са идвали децата, внезапно са се превърнали в неми от този ден нататък. Мълчанието е злато, учи ни свещената книга.
Но хайде, това не е достатъчно отвратително. Имало едно време един човек на име Лот. Имал той две ку…дъщери. Били те тримата сами на балкан, да си починат или каквото там си щат да правят. Всъщност…какво биха могли да правят? Не и секс, нали? WRONG! Това е Библията, копелета, ще правят каквото си искат! Едната дъщеря далновидно убедила другата как трябва да напият баща си и да спят с него, за да запазят семето му. Според мен самият факт, че тези две чудесни дами са на бял свят достатъчно е запазвал семето му, но щом са решили…Питам се обаче колко пиян трябва да си, за да спиш с дъщеря си? Дори не може да се оправдаеш, че е заприличала на друго момиче от купона. Там други е нямало! Не усетих добре къде е поуката в тоя пасаж на книгата, освен предаността към рода. И как не бива да прекаляваме с нея.
Нещата продължават с всякакви подобни красоти из страниците на най- продаваното четиво на всички времена. Може да прочетете песента на Соломон във възхвала на гърдите, нещо като лиричната версия на “Пънк, цици, наркотици” е, само че с 0 пънк и никакви наркотици. Само “цици, цици, цици”. Но по някаква причина Соломон явно я е нарекъл “Песен на Соломон”.
И тук два цитата, които няма да преведа, защото се срамувам.
“Come, blow upon my garden, that the spices thereof may flow out. My beloved put his hand by the hole of the door, and my bowels were moved for him.” /author’s comment: 😡 *barf*

Освен това сигурно от Библията е тръгнало предубеждението, че силните мъже са глупави. Пример: Самсон. Бог го е дарил със свръхсила и мисията му е била ясна, не е имал екзистенциалния проблем “Защо съм тук? Какъв е смисълът на моя живот?”. Било му е казано да не прави 3 неща. 3! Забравете ги онези 10 заповеди, Самсон е достатъчно як, за да си има лично свои само 3. Те са: не пий вино, не си взимай жена от друг народ, не си режи косата. Той се е осрал и по трите показателя. Оттогава нито един здравеняк не пие, не се жени за чужденки и не си реже косата…добре, явно и от тази история нищо не сме научили.
Само в Библията може да прочетете за зомби армията на Езекиел, за това колко е божествено родителите да си имат любимци и как обикновено са прави в избора си, как да превърнеш тоягата си в змия, как да избиеш 1000 филистинци с челюстта на магаре, колко са им големи на египтяните и много други полезни неща.
Варварството се лее като Ниагара в голям порой на пролет. Забравете Стария Завет напълно!
Новият Завет ни учи на всеопрощение. Чудесно, прошката е много важна част от живота ни, главно за да го имаме. Иначе всички щяхме да сме се изтребили до крак (което си има положителните страни) Обаче важно е да знаете- ако сте били достатъчно загубени да се оставите някой да ви навреди, не го допускайте втори път. Ако смятате да гоните гъза на всеки мръсник да му го целувате след като ви е прекарал здраво, може и просто да се хванете за палците и да търпите докато ви насилват многократно. “Обърни другата буза!” …ам…не, ще пропусна. Някак не вярвам, че в днешно време това ще смути достатъчно някого.
Знаете ли, че Давид е трябвало да предаде 200 кожи от главичките на филистински пениси, за да стане зет на царя на Израел? Да, пак е Стария Завет, но просто не се сдържах! Пълен е с интересни факти!
Четена внимателно и силно избирателно, с максимална концентрация и разсъждаване върху всеки пасаж, Библията е изключително полезна. Естествено, учените може да спорят, но те менят мнението си за това какво е здравословно ежегодно. Животът, уви, продължава.
Странно е обаче, че всички хора, които действително четат Библията, или са малоумни, или психически увредени, или са яко надрусани. Заслушайте се във всички радикални тълкуватели на Библията, всички свирепо бранещи чистото християнство и Божията воля! Не ви ли иде да ги застреляте? Не? Добре, минали сте курса за овладяване на гнева. Значи иската само да им изкрещите, че са идиоти и да им зашлевите един през устата.
Как да харесваш Бог, когато някой друг го е превърнал в твой насилник? Хората загубиха връзка с Всевишния, просто защото оковите му тежаха твърде много. Вместо да ги чува и разбира, той ги осъждаше. Ако днес Микеланджело рисува Сикстинската капела дали да не изобрази Бог с полицейска палка и белезници? Ако познавах мръсниците написали тази книга, извратили поредната красива идея, щях да им спукам тъпанчетата със свещеното им слово! Накрая отнесе го Бог, днес на никого не му пука за него, за вярата, молитвите, за спокойствието на душата. Укротяваме бесовете си по други начини, еквивалетни на взимането на обезболяващи- притъпяват проблема.
Аз поддържам странно смелото и нереволюционно мнение, че трябва сами да си спасяваме дупетата и душите в тоя живот. Божествената намеса- до сътворението. Ако искаш се надявай на още нещо, щом ти е по-лесно да преживяваш, личен избор. Обаче недей да разчиташ. Аз не смятам себе си за божествена грижа и нямам нищо против Сътворителя. Достатъчно друга работа има по мое мнение, а и затова ни е умът и свободната воля, за да направим нещо повече от това сами да си бършем задниците преди да излезем от тоалетната. Ти не си ничия първа грижа, освен на самия себе си. Не си ничия грижа изобщо- нито на родителите си, нито на приятелите си, нито на непознатите по улицата. Да, те ще помогнат сигурно, но недей да разчиташ, да чакаш, не се моли за това. Ако ще ставаш по- добър човек, сам ще се направиш такъв. Заслугата на другия стига до там да ти покаже пътя. Може би да е наоколо, докато го изминаваш. Твоите крака вървят по земята така или иначе. Ако някой те износи на ръце все едно нищо не си свършил. Библията е това по идеята- пътеводна светлина. Но само по идея, а разликата от идея до реализация, както ни учи историята, е средно геометрично от изминалото време, по включените хора, повдигнато на степен тяхното слабоумие. Нека ви подскажа- много голямо число става. Мерси, поехме Земята и осрахме нещата, но не се ли очакваше? Осрахме и Библията и всичко хубаво, в което искахме да вярваме. Сега вървим, псуваме, вътрешно ревем, лепим предупредителни стикери и пишем гневни песни и поезия.
Кажете ми, че сме по- добри от другите животински видове! Как сме най- интелигентното същество на Земята. Явно всички останали обаче се ориентират по- правилно от нас какво да правят със себе си. Без пандите. На тях нещо им има. Може и да сме ние.

teaser: опитайте се да кажете “цици, цици, цици” три пъти бързо! хах…да, звучи ужасно…

Leave a comment