Трябва да сме благодарни на фармацията за едно малко чудо в пресована химична форма- говоря за широкоспектърния антибиотик. Симпатичните хапченца от този клас действат на перифразиран сталинистки принцип “Има клетка- има проблем. Няма клетка- няма проблем.”

Цитирам листовките на някои от нещата, които съм ползвала. Не си въобразявайте, че това е плод на въображението ми. И една десета не е измислица, за което може само да съжалявате.

Хапчето на деня ще наречем “Killitall”.

Кога се използва “Killitall”?:

при възпаления на дихателните пътища: ринофарингит, бронхит, плеврит

– при ставни възпаления и инфекции на костите причинени от Enterobacter cloacae, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa.

– при инфекции на кожата от Еscherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter cloacae, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Providencia stuartii, Morganella morganii, Citrobacter freundii, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis.

– при тифоидна треска причинена от Salmonella typhi

– при полово преносими болести

– инфекциозна диария

– усложнени интраабдоменални инфекции

– вдишване на антракс- за предотвратяване на понататъшно развитие на болестта

(да, това е действително лекарство, пила съм го, и не е панацея (лекарство за всичко) защото СПИН и рак не лекува)

Да предположим, че вие разчитате латинския и разпознавате всички тези видове бактерии, вируси, болести. Какъв риск поемате, като пиете антибиотик, за да се излекувате?

Това са страничните ефекти на други лекарства, които съм пила.

Нежелани странични реакции:

При 1 до 10 от всеки 100 пациенти се наблюдава:

гадене, загуба на апетит, абдоминални болки, диария, констипация, обриви по клепачите, устата и областта на очите, сънливост, безсъние, световъртеж, главоболие, мигрена, атаксия, оток на конюнктивата и устната лигавица, тахикардия, палпитации, намаление на кръвната захар и хемоглобина

(до тук добре, нищо твърде твърде фрапиращо, макар обрив на клепачите да докарва тръпки. и макар някои думи нищо да не ни говорят.)

При 1 до 10 на всеки 1000:

възпаление на лигавицата на тънкото черво, бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт, точковидно кървене по цялото тяло, хепатит, дерматит, преходно увеличение стойностите на алкалната фосфатаза, белодробен едем, колапс на белите дробове, белодробен емболизъм, хиперпигментация, еритема нодозум, фоточувствителност, двойно виждане, промяна в цвето – и свето усещането, можете да започнете да виждате и чувате несъществуващи неща (всичко е буквален цитат!) анемия, интестинална перфорация, кървене при уриниране, кървене при дефекация, черна урина, образуване на кристалчета сяра в урината (препоръчва се пиенето на 1,5л вода дневно)

Бих маркирала тези странични ефекти, които са особено ужасни, но просто ми е трудно да избера…По- скоро бих оставила 4-5 немаркирани думички. Нека си представим няколко сценария, дори да не са много вероятни, според статистиката на листовката.

#1

Пиеш си редовно антибиотика, плюс може би някакви болкоуспокояващи, сироп или винатими или още някакъв антибиотик, ако си много зле. И от силния, но иначе тествано безобиден химически микс започваш да кървиш точково, анално и уретрално. С други думи- не кървиш от ушите.

#2

Имаш бронхит, хрипове и в двете крила на белия си дроб с голяма вероятност да прераснат в пневмония. Минаваш на силен антибиотик като Killitall. След два- три дена осъзнаваш, че цял час си водил задушевен разговор с умрелия си дядо. Будиш се нощем и пъдиш несъществуващи хора от стаята си. Усещаш се какво правиш и си избърсваш потните чело и врат. Оказва се, че ръката ти е омазана в тънки лентички кръв. Почваш да се питаш истина ли е? На сутринта, успоил малко параноята си, отиваш да се изпикаеш като всеки новосъбуден човек и урината ти е с цвета на дрехите на норвежки   блек метъл. Отново се питаш дали е истина и звъниш на психиатричната клиника, по това, което си почти сигурен, че е мобилният ти телефон.

#3

От три дена стомахът ти периодично стърже, после се погнусява от всяка храна, която видиш. Слънцето силно дразни очите ти и се стараеш да излизаш до магазина само по тъмно. Тръгваш надолу по стълбите към изхода на къщата ти. А защо ти е да ходиш до магазина? Сякаш ще си купиш ядене? Завърташ се да си тръгнеш. Завива ти се свят и ти се чудиш по кои от вече двете стълбища всъщност да тръгнеш. Лягаш и се опитваш да заспиш- не става. Гледаш тъпо в завесите и осъзнаваш, че от бежави те вече са по- скоро розови. Чашата на дразнението ти прелива. РОЗОВИ ЗАВЕСИ!

Да обобщим. Текстът е преувеличен, нали? Но на много хора са се проявили тези странични ефекти. С времето и употребата лекарствата оставят дълготрайните си ефекти над нас и имунната ни система. Понякога нямаме особен избор. Но много пъти може да си спестим риска от нежеланите реакции и гарантираното увреждане на организма ни в опит да убием болестотворните вируси и бактерии, които са ни налазили. Затова…

Caution! “Killitall” may kill you, so use it carefully, only with the permission of your doctor or pharmasist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s