1. Дал си име на пералнята и си говорите редовно.

Мисля, че не е нужно да обяснявам кое е нередно тук. Понякога хората си говорят сами на себе си- за успокоение или да се нахокат. Стига да знаят, че говорят на себе си, това не е шизофрения. Но да почнеш да одушевяваш домакинските уреди- сигурен белег, че си смутен психически. Кой знае докъде може да ескалират нещата.

пример:

– Мила, защо още не си пуснала прането?

– Е, скъпи, не мога, Пенка е болна!
– Кой?!

– Пенка! Пералнята ни!

2. Имаш свръхчовешки способности

НЕ! Ти нямаш свръхчовешки способности, лунатик такъв! Снощният дъжд не дойде, защото го пожела, ти не говориш с мъртвите, нещата не се случват специално на теб и заради теб. Съжалявам. И със сигурност не можеш да летиш, не поглеждай радостно към прозореца!

3. Халюцинации

Когато с огорчение разберете, че цял час сте говорили с покойния си чичо и даже сте му приготвили кафе, е време да потърсите професионална помощ.

4. Не правите разлика…

между сънищата си и реалния живот. Ако прекарате три дена в чудене защо Иван спеше в леглото ви и вие не го изгонихте, а в последствие се усетите, че е било сън- значи вече не са останали дъски, които да ви хлопат.


5. Кога? Къде? Защо? Кой?

Не можете да отговорите на тези въпроси…когато се отнасят до вас.

Кога дойдох тук? Чакай! Къде съм аз изобщо? За чий кеф си докарах задника тук? Нещо нямам спомен как съм дошъл…Момент..Как ми беше името? Ако не можете да отговорите на 3 от 4 въпроса за под 1 минута може да страдате от раздвоение на личността. Или от амнезия/ деменция. Което и да е, свържете се със специалист. Ако му помните номера, разбира се.

6. Не знаете какво правите

Живеете си ежедневието. Всичко си е обичайно. Само дето ви прави впечатление как изхвърлихте боклука в коша за пране, сварихте си просто вода вместо кафе и включихте бормашината, за да си направите препечени филийки. Спирате притеснен. Има защо.

7. Не знаме каво точен говорите

Ако не се досетихте, просто спрете да четете нататък и легнете да си починете и съберете IQто.

Има едно състояние, познато като афазия. На прост език- почвате да говорите глупости и не можете да четете и пишете правилно. Забавно е да се наблюдава.

пример:

разказвате виц

Зайчето върви из гората. Насреща му- вълкът! Иска да го изяде. И тогава задникът казал на вълка…

Чакай, чакай! Говорихме за заек!

Именно!

Афазия или не- иди и на невролог и на психиатър ако почнеш да ги плещиш такива!

8. Ред и чистота

Признай си, приятно е да си изкъпан, хубаво е да е спретнато край теб и да знаеш кое къде е…но да си миеш ръцете по 40 пъти дневно и да прекарваш по 2ч в банята, да  равняваш химикалките и книгите си със земните меридиани и да не можеш да заспиш, ако ти се е прегънала малко в края завесата…Прекаляваш! Ако злеизгладената риза те преследва в кошмарите ти и тежи на съвестта ти като убийство- пий нещо по- силно на екс, после повтори още няколко пъти и се превърни в прасето, което заслужаваш да бъдеш!

9. Някой иска да те убие!

Е, та разбира се! Това е мисията на цял свят пълен със змии, гущери и преди всичко хора! Защо го правиш на голяма работа? Свиквай и се справяй!

От друга страна:

Ако мислиш, че майка ти е сложила натрошени стъкла в пастата за зъби, може и да имаш основание, но по- вероятно е да имаш параноя. Важно е да знаеш кога прекаляваш.

Ако вярваш, че последното земетресение, е тайна операция на ЦРУ да те убие, защото си разкрил коварния им план да те следят със сателити- скрий се, тоя план го разобличихме отдавна!

И пак напомням- търси качествен лекар.

Или Дядо Коледа.

И двамата еднакво трудно ще ги откриеш.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s