Надявам се да я помните от този пост.

Все пак да поясня- птицечовката е генетичния еквивалент на манджа с грозде. Тя е грозна и е около милион пъти по- съвършена машина за оцеляване от нас. Добре, че са сложният ни мозък и палците ни, нали? Защото май във всичката останала анатомия смучем.

Да анализираме гадинката отзад напред.

Опашката:

Здравата птицечовка има хубава, дебела, космата опашка. Служи й за склад за мазнини, нещо като задника при хората, но с разликата, че не й пречи ако е тлъста и голяма. Освен това опашката е много важна за навигация при плуването и я ползва като лопата, когато копае дупки и тунели.

Плавниците:

От плавниците произлиза името на животното на гръцки/латински и всеки дъщерен на тях език (i.e. почти всеки важен език на земята)- platypus значи широк крак. Но да оставим настрана очевидния факт, че плува по- добре от кой да е от нас, с тия грозни ципести крачка. Да пренебрегнем и че не може да танцува, защото и повечето от нас не умеят. Скритият коз, специално при мъжките, е че задните крака имат всеки по един отровен шип. Вярно, отровата им не е достатъчно силна да убие човек, но може да убие най- добрия му приятел- кучето.

е, всяко правило си има изключения

Нека освиркаме плагиатите- животни без собствена идентичност, които са изкопирали горните две предимства на птицечовката.

да, за теб говорим, бобърчо

Козина и полова система:

Птицечовката е едно от животните с най- гъста козина- над 800 косъма на квадратен милиметър! Полярните мечки не са така космати! Естествено, това, че козината е типична за бозайниците не е спряла нито една птицечовка да снася яйца. И да ги кърми след излюпването. Това животно наистина е сериозно сбъркано и съвършено. Всъщност малките не бозаят направо от майката, млякото й се излива по кожата от млечните жлези и как дребосъците вече го изблизват при тези 800 косъма на квадратен милиметър си е тяхна работа.

Човка:

Тя не е по- твърда от тази на обикновената патица, не очаквайте птицечовката да ви счупи главата с нея. Като всяка обикновена човка и тази си има ноздри, кожена ципа, твърд остър ръб за лесно ядене (по- лесно е, отколкото с вилица, лъжица и нож).

А да, и да не забравим, че е чувствителна към механична стимулация и електрически импулси.

Cousin Platypus, I come to visit

Човечеството трябва да е много доволно, че птицечовката е с размерите на домашна котка и предпочита водата. Храни се предимно с насекоми, малки рибки и ларви. С човката си тя усеща и най- слабите електрически импулси (които задвижват цялото ви тяло, така че измъкване няма) и може да определи не само посоката, от която идва сигнала, но и на какво разстояние се намира източникът. Затова под водата това животно се потапя напълно запечатано- затворени уста, очи, ноздри. Не му е нужно нито да гледа, нито да диша. Устата ще си отвори чак като стигне до вкусния електро-импулсен обед.

Момент…не е нужно да диша?

В общи линии- да. Поне не особено често. Това е така по няколко причини:

-обичайната температура на птицечовката е по- ниска- около 32° С, което прави всички й вътрешни процеси по- бавни

– всъщност, птицечовката конторлира много добре някои от тези вътрешни процеси, по- специално сърцебиенето. пулсът й може да варира от 140-230 удара в минута, до  почти 0. По- добре от това се справят само мъртвите.

– и най- важното, птицечовката е бозайника с най- много хемоглобин в кръвните си клетки. С други думи- диша по- ефективно от нас (задържа повече кислород в клетките си).

Нека към всичко това добавим:

– малките имат кътници

– тя е единствения оцелял от рода си вид и един от 5те вида бозайници на Земята, които снасят яйца.

– половата й система е като на птица- с два яйчника, но само един активен

– издържа на екстремно ниски температури

– издава звуци като ръмжащо кутре (вероятно за да обърка съвсем врага си по въпроса wtf are you?!)

ОБОБЩЕНО:


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s