Има едно митично място, някога самостоятелен град, вече само квартал, но все още запазил донякъде своята автономност, поради магарешкия си, аграрен характер с лек примес на черноморски курорт.

Става дума за легендарния Студглад- градът, който е винаги топъл и всеки негов жител е сит. Стари негови имена са Студград , Щутград и Ийъе-въъъ! (да не се бърка с Щутгард, там е  тъпо!)

Разположението на вече кварталът е между другите квартали Диана,брат!, Жълтеница, Гладост 1 и нататък, Черен Изгрев и естествено Околоврътното. Според популярни уеб- източници, славата на Студглад е:  “има прекалено много насилие… свърталище на престъпници, наркотици, алкохол и разврат”.

Това е популярна мисконцепция породена от сблъсъка между различни култури и поколения. Средната възраст на обитателя на Студглад е 27 години (само заради по- старите студенти в ТУ, живеещи в района). Повечето изповядват религията на безбожния хедонизъм. Основните й доктрини са кратки: секс, наркотици, алкохол вместо вода и чалга-рол!

Тоест, горният уеб цитат да се разбира като “има много силно вярващи хора.”

Жителите на Студглад са издигнали приложното оцеляване до изкуство. Обичайна декорация на прозорците са бучките саламурено сирене и кофичките кисело мляко. Мушкатото в саксия е прекален лукс. С настаняването си в апартамента повечето жители получават бонус домашен любимец- хлебарка. До седмица стават 1000 хлебарки. Някои находчиви люде вече започнаха бизнес. В стая от квартала може да видите всичко- от врата на баня подпряна с камък, до това как да забиете видия в стената с кокосов орех и ръгбист. По- луксозните жилищни комплекси са с осветление на коридорите, но повечето учещи в УАСГ и ТУ не ги лигавят така. Все пак от там излизат истински мъже (алкохолици) и архитекти. Повечето врати са с решетки, заради традицията на коледно крадене в Студглад.

Актуална карта на Студглад не може да бъде купена или изобщо направена. Повечето постройки са нови. Всяка седмица поне по една улица става глуха, заради нов строеж. За да се компенсира загубата жителите сами отварят кози пътеки. До месец и на козите пътеки се започва строеж.

Всеки посетител на квартала трябва да знае няколко основни неща:

Манджа стрийт- улицата, на която може да си поръчате инфаркт на миокарда срещу 3,50! Също имат таен договор с Поликлиника по паразитология и инфекциозни заболявания за анонимно тестване на ефектите от зарази и паразити над клиенти.

Епицентъра- мястото около  блокове 12, 13, 14 и 16 на ТУ, всеизвестна парти-зона; там са всички най- култови заведения в Студглад. За най- бедните се устройват и частни партита в блоковете с безплатно чупене на общежитието. Не всеки се връща след купони в блок на ТУ, имайте предвид, това не е като разходка до студентския стол.

Гората- обрулени поляни между ТУ и УНСС с рехаво засадени дървета; след свещенодействия с PVC бутилки разнообразна бира, диви вакханки и потомци на древни тракийци пресъздават ритуалите за плодородие като се гонят друсани на гъби или каквото има и в общи линии- кой когото хване, честито! Също редовно може да срещнете умствено повредени перверзници, а денем и циганки- гадателки. Мастър на Гората е Дядо Спортакус. Той обича да тича сутрин в парка, пролет, лято, есен, зима. Понякога полугол. Вече има и имитатори.

Зимният Дворец- там е празно (единственото празно място!), ходи се за усамотение и размисъл.

Кучетата- повечето са безобидни, ако не карате такси. отговарят на Мечо, Буба и Помияр и са много любвеобилни.

Гълъбите- кръвожадни, всеядни създания с рошава, мазна перушина и червени, зли очи. Пазете се много!

Фантастико- сборния пункт на жителите и посетителите в Студглад. аналог на Попа и Братята за София-град и ръбчето на Пощата и Бингото в Пловдив. Също отправен пункт на Веселите Клошари за вечерните им празненства с огньове.

Симид Сарай- срещу Манджа Стрийт; турският сборен пункт в Студглад; там се провеждат Междуконтиненталните първенства по Табла, Подсвиркване и Намигване.

Студглад се радва на обилен бетонен ландшафт, с пластмасово- тревни примеси. Топографията му е предимно бабунеста, със средни по големина кратери и могили. Има два основни сезона- прашен и кален, но при люта зима се появява и леден. Основна забележитленост са самите жителКи на квартала. Цялостната атмосфера е празнична и купонджийска, като Слънчев Бряг в сезона, но без чайките и морския въздух.

Алтернативните места за посещения:

Хабиби дюнер- когато поръчвате там, знайте, че служителите не говорят вашият език. Безсмислено е да преговаряте. Вземете каквото ви дадат, платете, колкото поискат, грабнете повече пликчета кетчуп Heinz и бягайте.

Лападунди- денонощен холестерол на закрито

Френдс- конкуренция на горното

Маската- ако Кольо Брадата живееше в София, щеше да ходи там

Строежа- не е достатъчно яко за Кольо Брадата, ама и там става

Внимание! Ако отидете между Френдс и Хабиби, пазете се от Шейх ал Чаршаф, новият луд на минирайона. Броди в домашни чехли от 5лв, покрит с одеало и наметнат с малка черга на галвата, стегната  по арабски да го пази от лунната светлина. Цялостно е добронамерен, но все още липсват достатъчо данни по случая му.

За нощно оцеляване в Студглад са ви нужни следните: кутия презервативи, защото знае ли се?, 100лв, запалка, алказелцер, каше, което да метнете за диверсия, в случай на нападение и несломимо добро настроение. Задължително оставете здравия си разум у дома. Некултурният нощен живот е изобилен, доволен ще останете. Не прекалявайте с посещенията обаче, редовната употреба води до мозъчна смърт!

Благодаря, че бяхте с предаването ни за пътешественици “От там може и да не се върнеш, бе тъпак!”, аз бях вашият гид- Тур Гейтор Трети. До нови срещи!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s