Новата Година в ТУ- София

Posted: November 4, 2010 in всичко останало, голи идеи
Tags: , , ,

или:

Спекулации върху една снимка

Всяка година ТУ- София започва все по- рано учебния процес. Записванията обаче продължават дълго след като лекциите и упражненията вече са умопомрачили редовните студенти. След първият месец на научно контролирана лудост в университета, жертви на ТУ- София случайно се натъкнаха на това:

Тази снимка е побрала толкова смисъл в себе си, че отне на целият ни екип около 2 седмици да изтълкуваме всички възможни значения. Като начало проблемът беше дали да гледаме чисто артистичната алегория на фотоса или да се гмурнем в съвсем буквални интерпретации. Хайде, ще караме безразсъдно и безредно.

Първо:

Възможно е всеки чувал картофи да представя 13 (от общо 17те) по- значими и забележителни с хаоса си факултети на ТУ. Като започнем от най- ляво с прословутия ЕМФ и продължим през злочестия ТФ, за да свършим с музикалния ФА и всепровалящия МФ, всички в тези факултети, макар и представени с картофи, са го подкарали през просото (и студенти, и немалко преподаватели).

Второ:

Може би всъщност скритият смисъл на тази минималистична творба е, че за да учиш в ТУ- София трябва да си картоф. Ако не си картоф, ще станеш. Изискванията към един инженер са многобройни. Той трябва да е има трайни качества и знания преди всичко, а ако картофите имат голямо предимство, то определено е трайността. Инженерът не е нужно да е красив, даже е желателно да не бъде, за да не се разсейва от работата си с личен и дори (не дай Боже!) интимен живот. А картофът, както е очебръкно, не е красив. Той дори не е чаровен. Кажете ми кой е последният чаровен инженер, когото сте срещнал на живо? Не се сещате? И аз така си мислех. Още нещо, повечето инженери си приличат чисто визуално с картофите. Например по цвета- този нездрав мръсно жълт леко охрав цвят, който те добиват покрай конструирането на някаква машина е прочут медицинските среди като discoloria engineria.  А приликите между естествената форма на картофа и инженера са неоспорими.

Трето:

Вероятно е и това да  е предупреждение към администрацията, че от догодина балът ще е паднал до там, че дори един прост зеленчук ще може да подаде документи и да постъпи като студент.

Четвърто:

От друга страна, намекът може да е към преподавателския колектив в 13те факултета. Ако някога сте били първи курс в ТУ- София няма как да не сте забелязали отношението на асистентите и доцентите си. Повече от тях тенденциозно и методично се опитват да ви убедят, че сте с умствения капацитет на картоф. Или с по- лош.

Пето:

Винаги съществува обаче възможостта това да е намек на самата администрация към студентите. Например, може да е знак за ясните им намерения да построят и задействат още един филиал на университета, този път в Самоков. Ние от Newsflashes подкрепяме инициативата! Все пак този университет се протегна дистанционно да образова дори и Хасково! Оценяваме усилията ти, ТУ-София, но специално с Хасково…we sense a fail ahead of you.

*Този пост беше написан без лоши чувства към: ТУ- София, администрацията, преподавателите, студентите, Хасково и картофите преди всичко.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s