или:

Един Нерешим Казус

Определянето на гражданството на едно случайно родено дете е сложна работа, особено ако това раждане не се състои в родината на майката и бащата. За всеки дал приемливо и обосновано решение на следващият случай получава потупване по рамото от Юридически Факултет на Софийски Университет. Ето го и случаят:

Мъж и жена, жената англичанка, мъжът финландец, пътуват във френски самолет към Южна Корея. Точно малко преди кацането жената получава контракции и започва да ражда (кой идиот е оставил бременнта в 9ти месец да се качи на самолет е друг казус) и детето се ражда във вече кацналия френски самолет на южно-корейска територия. По принцип детето наследява националността на родителите, но тук те имат две националности. Обаче, когато това дете се роди на чужда територия то става гражданин и на съответната държава, с двойно гражданство, ако законите й го позволяват. НО, един самолет се счита за територия на държавата, която го притежава. С други думи, дали това дете ще бъде англичанче или финландче да речем, че подлежи на избор, как да решим обаче дали то е англичанче/финландче или пък френски гражданин или южно-корейски гражданин? Подобен легален спор може да отнеме години. Но нека добавим още нещо към картината, да речем, че бесен кореец убие майката и бащата на излизане от болницата, където са били на преглед. Това не значи ли, че това дете няма да може да бъде прието в приют и как ще получи наследство, като не може да се реши на законите на коя страна е подвластно то?

Благодарности на Марж за юридическата каша, която е този казус.

Advertisements
Comments
 1. dimo says:

  ”Обаче, когато това дете се роди на чужда територия то става гражданин и на съответната държава, с двойно гражданство, ако законите й го позволяват,, в случая Франция. Тва е. Тва къде се намира самолета не е от значение. Все едно да се родиш в посолството на дадена д-ва в в трета. Тва е. По сложен е казуса от кибернетична глетна точка.
  И още по интересно е: що е то падащо меню? От къде пада и кой го пуска?

  • blazes~ says:

   там е работата, че може да се поспори, защото все пак от това се хранят адвокатите 😉 но благодаря за мнението ти инж.
   падащото меню е манна интерфейсова, и ако се не лъжа, дължим го на Digital Research (DRI)
   but i could be wrong as i so often am.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s