или как празнуват Коледа в Холандия

Има една чудна страна, три пъти по-малка от България и около трийсе пъти по- богата, която се зове Холандия. Там трудолюбивите хора знаят как се празнува Коледа и как се управлява държава най- ефективно- С РОБИ!

Нека ви представя Дядо Коледа (Sinterklaas) и черният му слуга (Zwarte Piete):

колко са щастливи само!

Нека бъда ненужно услужлив и преведа. Zwarten Pieten на звучния холандски език значи “черни помощници”. С други думи тук виждаме един, но те са много! Правят подаръци, разнасят чували с подаръци, раздават подаръците и всичко това под зоркия поглед и звучен камшик на Sinterklaas! Така се управлява фирма/държава/каквото решите!

7те джуджета да го духат!

Всеки си знае за смотаните седем джуджета, но истината е, че Sinterklaas постига дори по- добър ефект с нормални негърчета, и то обикновено само 5 са напълно достатъчни!

Освен това свирят на акордеон! Цивилизована работа!

Разбира се, напоследък с цялата тая борба с расизма, приказките за равноправие на всички хора от всякакви цветове и т.н. тази Коледна традиция не подхожда много на съвременна демократична Холандия и добрите хора се опитват някак да изтикат спомена за Zwarten Pieten в забрава. Уви, обаче, средностатистическият холандец не бърза да забравя! За да не изхвърлят добрите и отрудени черни помощници от традиционната свита на Дядо Робовладелец- Коледа, някои люде спорят, че това не били всъщност някакви си черни роби, а били коминочистачи. И нека подчертая, коминочистачи явно полагащи доброволен труд, за да помогнат на добрия старец! Или може би просто като свършат с почистването на комините на фабриката за играчки почват да ги раздават с него. За всеки случай, изглежда всички коминочистачи в Холандия са от друга раса, или само аз виждам afro прическа и смешни дебели устни? А да, и да не забравяме традиционните холандски златни обеци за мъже.

тоя в жълтото НЕ Е чистокръвен холандец

Но нека бъдем честни поне за минутка, тоя цивилизован съвременен свят е изграден върху потта и страданието на роби! На черни роби! И ние сме си виновни, че разпуснахме робите си, разглезихме ги, дадохме им права колкото пръстче, те ни отхапаха ръката, а с нея и бутчето от KFC! Сега те съдят нас за тормоз, дискриминация и дори имаме негър на чело на Америка. Томас Джеферсън, смел мъж вярващ в равноправието и робството, сигурно се върти в гроба заради тоя факт! Робството е единственият начин да вършим работа, да се счупим от здраво работене, стига сме се глезили. Много по- лесно ще е да издържаме 0,1% неработещо население, отколкото 83% от населението да симулира работа средно по 3 до 5ч на ден и да работи само през останалото от смяната време! Пробвахме се да експлоатираме децата си, младите си момичета, китайците, но опитът показва, че няма по- добро нещо от черният роб. Но все пак нека уважим всички принудително трудили се с този стар хит:

Advertisements
Comments
  1. lilia says:

    Ха ха ха , весели ….приятни случки

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s