Ето я поредната наша инициатива, която започваме за да се посмеем на сериозните теми. Протестите. В световен мащаб те просто не спират! Докато тук обичаме да протестираме за акциза на ракията и ограничението над домашното й производство, хората измислят какви ли не причудливи начини да се опълчат на държавната политика. Протести през последните години се води за всичко- от цената на млякото до университетските такси в Англия и ако банкерите преживяха атаките от говеда, то от протестите в Египет срещу Мубарак дълго ще остане следа. Днес обаче ще разгледаме нещо спорно сериозно, или поне със спорно протекли протести:

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

или международно известно като:

GLOBAL WARMING!!!

да, с горе-долу толкова удивителни

Вероятно всеки от вас е гледал на живо или по телевизия (а може би и участвал) в някаква демонстрация и може да се сети поне за една, която е протекла ужасяващо. За справка- 14.01.2009 всеки в района на Парламента/СУ  “Климент Охридски” имаше нагледен пример за пълно фиаско. Затова нека започнем с леко преминалите протести, при които не се е стреляло и не сме се били с палки, не сме се газили с камиони и не сме мятали камъни.

Главно защото не може никой снежен човек да го обвиниш, че те е провокирал.

Едни бурни демонстранти, несъмнено!

Мястото в социалната система на снежния човек не е добре установено, но сме убедени, че и той има право на глас. Всъщност, може би те са основният електорат на Сара Палин (което обяснява избирането й в Аляска).

Но защо такива протести се случват в държави като Америка например?

Екополитиката добива все по-широк размах глобално основно по две причини:

1. всички усещаме, че климатът се е изменил в сравнение с предишното десетилетие

2. множество научни и псевдонаучни публикации по темата

Първо, до какви събития доведе това:

протести из САЩ през 2007

гол протест на глетчер 08.2007 (този определено ни е от любимите)

замръзналият протест във Вашингтон 2009

Естествено, това не са всички протести, не може и да ги разгледаме всички. Но тези са особено бележити, всичките по различни причини. Първият изброен е организиран от току- завършили колежани във Върмонт (който няма да се извини за сиренето си! около 9мин.) чрез блогове, брошури, мейли и старомодния метод от уста на уста. Така се довело до 1300 събития в национален американски мащаб! (бел.ред.:Което реално е ебати студентската организация!). Не ми говорете, че е било през 2007, 1300 протеста едновременно определено оставят дълбоко впечатление и кампаниите по проблема не са изчезнали.

Отново са цитирани учени от притесненото общество, отново си говорим за стапянето на полярните ледникови шапчици, които ще ни залеят.Според Intergovernmental Panel on Climate Change промените в океанското ниво ще са 7-23 инча за този век! Не звучи катастрофално за повечето хора, защото повечето от нас не разбираме от крехък еко-баланс. Затова пък в новините ще цитират и страховити прогнози за няколко фута покачване! Случайно съвсем достатъчно да потопи ниските брегове на Манхатън! И Чудесно, ние имаме новина, в Холивуд имат сценарии, a Зелените Грахчета имат за какво да протестират! Да прощават, но нека си уеднаквят версиите и ги защитят добре, иначе всичко влиза в графа media-bullshit, защото репортерите имат добра традиция да цитират правилно учените. Насаждането на паника само ни отдалечава от решаването на проблема, който от части се корени в самото ни мислене.

science press

Вторият протест ни е любим, жалко, че не присъствахме. За по-добра илюстрация ето снимка:

За по-любопитните има и клипче на линка за новината. Надали са допуснали само тренирани моржове да участват. Така като съдя по снимката и подкожните мазнини са им дефицитни. Ако каузата е спасете ледниците…ами да, привлякохте вниманието ни, но за глобалното затопляне има и други начини да се проведе демонстрация. Надеждите ни са в крайна сметка тези смели действия да са създали повече поддръжници, отколкото да са подсилили мнението, че еко-активистите са ненормалници.

А третото събитие е чиста шега на съдбата: протестиращи срещу глобалното затопляне заляли Вашингтон в най-масовият протест срещу затоплянето в Америка, само за да открият, че градът е парализиран от снеговалеж.

Подобна съдба сполетяла и други през лятото, както и Ал Гор в Ню Йорк на реч за борба със затоплянето през 2004. Уви, този бил най-студеният ден в историята на града. Представете си никой не бил съпричастен с проблема!

Сигурни сме, че после Ал Гор е искал да нарита тъпата планета за неподчинение!

Ех, ако така можеше да реши проблемите ни...

Първото нещо, което всички трябва да си натикаме в главите е, че е нормално климатът да се променя! Винаги се е изменял и ще продължи да го прави и може би ние не трябва да се месим повече от това да се самоконтролираме. Например добре е да сме въглеродно неутрални, на първо време не мисля, че така ще навредим. Но тръпна да не дойде деня, в който луд учен ще разработи мащабен проект да се месим в климатичните промени на Земята и, с извинение, да рискуваме да осерем пейзажа тотално. На никого метеорологията не му се вижда вълнуваща, но като мине ураган всеки пищи за предсказването му. Истината е, че полето за проучвания изобщо не е изчерпано и твърде малко знаем със сигурност за климатичната история на планетата, например следните циклични събития, които предполагат остри промени във времето:

Dansgaard-Oeschger Events или на кратно в Британика

Bond Events

Това са събития още от време оно, за които и до ден днешен в научните среди се спори. Според някои статистиките са нарочно изкривени, според други трябват и сондажи на много други места. Интересното при двете климатични събития е, че…не се знае какво ги е причинило. Просто за няколко години до столетие температурите са се качили рязко и после всичко е тръгнало по старому.

Защо?

Нека засега намаляваме емисиите на въглероден диоксид, нека следим замърсяванията от заводите си, но далеч на мисля, че ние собственоръчно накарахме Гълфстрийм да отслабне например.

И помнете, Земята няма да се разцепи на две заради нас хората!

credits:

комиксът с учения и журналиста-> бегемот

клип за сиренето на Върмонт-> Thank You For Smoking

като цяло препоръчваме филма, а останалите линкове са ясни.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s