Защото не само шабатът е празник, решихме да повикаме Аншел и Ехуд да са наши джу-гидове из лабиринтите на тяхната култура. Понеже честно казано никой от редакцията няма професура за тая работа. Те са млади, ентисиазирани и ортодоксални и ще ви обяснят всичко за сукот или Feast of the Booths/ Feast of the Tabernacles.

Като начало, нека си изясним, че евреите са изключително специални хора, те буквално живеят в друго време-пространство. Например, всеки ден според тях започва от залез слънце, което веднага е и довело до разни противоречия за празничните им молитви и дали са предшественици на едни ритуали или съвсем други ритуали (бел.ред.: ей за това ви трябва професура по темата, за да се ориентирате!). Сукот се пада ежегодно някъде от септември до октомври, за по една седмица всяка година. Друг е въпросът, че действията се развиват много след 5700 година. Това произтича от друга еврейска особеност- те си броят годините от спекулативното време на Стария Завет. Или е това, или просто наистина две различни времена текат паралелно в едно пространство и бъдещето вместо да е осеяно с летящи автомобили и леко облечени жени, ще е напълнено до горе с ултра-религиозност.

Но нека се изкажат младите ни джу-гидове!

Аншел: Сукот е един от трите Шалош Регалим, или трите задължителни празника, на които ходим на поклонения на определени за това места. През седемте дена на сукот всеки юдей си прави крехка къщичка (табернакъл) , в който е задължително да се храни и много дори спят там.

Ехуд: Как изглежда и се прави табернакъл? Реално си е колибка от трески с палмови листа отгоре. Табернакълът е това, което строителният инженер сънува в кошмарите си! Но ако погледнем под повърхността, табернакълът трябва да е портативен божи дом на земята. Всичко за него и едно негово копие може да прочетете тук. (но знам, че няма да го направите)

Аншел: Но колибката не е идеята на сукот, и въпреки че е името на празника не е същността му. Като много други наши празници, в сърцето на този стои идеята да празнуваме и да се радваме по богоугоден начин, когато и както бог е определил. Ние трябва да се отдадем на връзката си с бога. Подобно на други еврейски партита и това преминава във весели молитви и размисли за Тората и Талмута. Но всичкото това забавление идва едва след като си обрал плодовете на земята. В този случай- бабунест цитрус, листа от палма, върба и нещо, което не можем да си преведем на български, но е много библейско! Цитрусите се преглеждат особено внимателно.

"мда, мда. отлични бабуни! определено е кошер!"

Ехуд: Предполагаме, че сте се запасили с върба, палмови листа, етрог (цитруса) и онова, но няма празнуване за вас преди сами да си построите табернакъл! За някои това се оказва мъчителна задача.

"Ъъъъх!..."

Но смазани или не под тежестта на палмовите листа, трябва да я свършите тая работа и наградата ви е да спазите нечия заповед да се “радвате” точно по определения начин, по който ви е наредено. Разбира се отново само ако там са етрог, лулав (палмата), върбата и…онова (авот). Напомняне- празникът започва при залез слънце, т.е. новия ден.  Да не пропускаме, че в някакъв момент всички отиваме на поклонение пред ГОЛЯМАТА ЗАПАДНА СТЕНА! Последния път- 35 000 човека!

Но да обобщим нещата, за да не губим аудиторията:

съчки и етрог събираме

носим си ги на молитва и вечеря цяла седмица

радваме се и се молим, ако сме си построили табернакъл

по някое време се събираме на стената и благославяме израилтяните

повтаряме тези действия, колкото пъти е необходимо, за да изминат някак седем дена.

Всичко това се прави без да сте се къпал, без да сте се парфюмирал, без никакви такива светски луксове.  Целта е възможно най- малко да мислите за секс и околния свят, и максималко да си мислите за бог. Е, поне първия ден. Доста смятат останалите за праници по-съществени от шабат, но не толкова съществени колкото първия ден.

Дано сте научили нещо повече за юдеите. Не си мислете, че мразим тях или религията им. Тук се подиграваме с всички и техните религии и цветове на кожата. Надяваме се поне малко да разширихме културата ви. Благодаря за вниманието!

Newsflashes & Ideas

и за PS още една картинка на табернакъл, но не този, който всеки вярващ трябва сам да си построи, а оригиналният, който да е подвижна божа резиденция.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s