The Little Mermaid

Posted: April 30, 2011 in всичко останало
Tags: , , ,

Нека си поговорим и за двете малки русалки- героинята и статуята. Те са коя от коя по-трагични, забравете Disney филмчето, американските деца познават само щастливия край.

Да започнем от самото начало- Ханс Кристиян Андерсен, който разбиваше сърцата ни от ранна възраст, написал “Малката русалка” през 1837, като оригинално това е било балет. И авторът и героинята станали символични за родната Дания, понеже наистина, с какво сме запомнили Дания? С вятъра? В резултат се появила поръчката за статуята през 1909 и след няколко години тя била официално представена и монтирана. Каква е героинята и каква е статуята? И двете са трагични персонажи в различни реалности.

Героинята получава правото си да доплува на повърхността на морето, когато навършва 15 години (възрастта на грешното просвещение) и излизайки, зърва един принц и се влюбва в него. Спасява го от сигурно удавяне, защото корабът му е връхлетян от буря. Оставя го на брега и избягва, когато е сигурна, че някой ще го намери. Той така и не я вижда, а тя, понеже е на разумните 15, когато внезапно преоткриваме самоувереността, пожелава да се лиши от всичко русалско, за да добие крака, да остане без глас, и да иде да гони принца. Нататък, знаете, всичко, което Disney ви разказва, но наопаки. Принцът се жени за друга. Свидетелство, че той е пълен идиот- оставил е жена, която не може да говори! Заключение- на петнайсет, нещастна и прецакана.

Статуята…ами като начало, тези гърди не са на петнайсет.

Всъщност тя цялата не прилича на петнайсетгодишна и живейки в нашия човешки свят като символ, някой постоянно я вандализира.

1. Да започнем с обезглавяването!

Статуята е била обезглавявана толкова пъти, че френското кралско семейство могат да й завидят! За пръв път това става на 24.04.1964 и то забележете! от политически ориентирани артисти! Главата така и не се намира.

Повторният опит за обезглавяване завършва с 18см разрез в дълбочина през 1990. На 06.01.1998 главата пак е отрязана и виновникът така и не е разкрит, обаче главата се появила в ТВ станция на 09.01. До тук две обезглавявания. Време да сменим схемата!

2. Червеният период

Той изглежда така:

Това се е случвало непреброим брой пъти, но може би най-забавният е през 1961, когато й боядисали косата червено и й нарисували червен сутиен. Шекши!

3. Да не забравяме ръката!

Споменах ли, че са й рязали и ръката? Единственото обяснение е, че килото бронз е струвало много по онова време. Пък и за какво й е тая ръка? Да не би да пише случайно?

4. Розовият период

03.03.2007 е датата, на която някой друг гордо е изразил същността на русалката цветово.

5. Средство за протест

Главно защото е символ, статуята е станала и средство за протест. По много груб начин хитреци решили да протестират срещу приемането на Турция в ЕС и никой не питал русалката дали има против да участва.

6. Един протест не стига!

Затова направили втори! И русалката пак осъмнала по ориенталски на 20.05.2007.

7. Артистичен протест

Веднъж се случило и да пощадят Малката, просто сложили нещо грозно на background. Това го споменаваме само като куриоз и за ваша информация. Посланието е интересно.

на снимката: скулптор убива ерекция

8. Става по-зле

Точно, когато си мислите, че русалката вече е преживяла всичко…и някой я обезчестява по съвсем нов начин! На 08.03.2006, може би в чест на женския празник, тя осъмва с дилдо в ръка. Най-накрая някой да помисли и за нейните нужди? Ъ-ъх…Нищо чудно, че винаги си гледала така тъжно, мила. Хората не знаят що е милост.

9. БУМ

На 11.09.2003 статуята  е била взривена и ударната вълна я изхвърлила от камъка й. Направо я разпиляла. Да, Малка Русалке, ние те мразим. Намери вече начин да се махнеш от тъпия камък!

Наистина не знам как не се е съживила и не си е тръгнала досега! Статуята на Малката Русалка е официално един от най-обезчестяваните паметници на културата из целия свят! Какво толкова ни е направила? Според историята просто е била на 15 (и тъпа), а в реалността, единствената й грешка е, че е твърде известна.

От 2007ма насам статуята е била местена, през 2010 отлетя за няколко месеца и до Шангхай, и оригиналът е пазен на тайно място, а копия има на дузина места, включително и на гроба на скулптора й.

Извинявай, русалке, да си беше стояла под водата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s