PROTESTS AGAINST WAR

Това са десетски десетки протести (бел.ред.: евала смисъл!) и няма как да се обхванат всичките, но ако ще започнем със заключението- колко войни и в кой свой етап са били приключвани заради протести? До момента, в който САЩ се изнесе от Виентам цялата афера беше затънала вече прекалено дълбоко и не се лъжете от това “Виетнамска война”, покрай виетнамците са го отнесли както Камбоджа и Лаос с неуточнен общ брой жертви от 220 000-500000. И все пак от протестите има смисъл, защото ако не друго няколко тела опаковани в шикозни костюми здраво са се изпотили. Рано или късно общественото мнение доказва своето значение.

Но да вникнем и в психолигията на войната. Някой не-психолози като Джордж Карлин твърдят, че тя е своеобразен пишкомер. Уви, както огромните джипове, войните и яките ракети не доказват нищо за мъжеството ви.

според мен истинската му слаба страна беше четенето

Проблемът специално с войните на сем. Буш срещу Близкият Изток може и да е генетичен. Някакъв специален Буш-ген просто ги предразполага да пращат други хора да убиват и да умират из арабските страни. И американският народ, недоволен от президентската генетика, протестираше! Протестираше с трансперанти, с песни, с графити и memes. Използва цялата си мощ и…още има воиници в Ирак и Афганистан. Да не говорим, че ЕС “приветства” изпращането в края на 2009 на още 30 000 войника в Афганистан, една страна отдавна сломена. Vox Populi, Vox Dei, Vox глух…

Част от протестите дори даваха много рационални идеи за това какво да се прави вместо да се воюва. Идеите намериха пътя си из карикатури и комикси. Но истинският проблем на протестите срещу войните е силното раздвоение на обществото. Докато едни умират от страх да отидат там или да изпратят децата си, други са горди да идат и да изпратят децата си, въплъщавайки в това свещеният дълг да запазят родината си. Какво става когато отидат в Ирак/Афганистан и те като терористите убиват цивилни и се гаврят с пленниците? Те не се разпознават като терористи над този народ, макар в същината си да са точно това. И биват посрещани с агресия.

това е републиканското слонче, талисман на съответната партия в Америка

Аз подкрепям хората, които се противопоставят на войната, защото никой вече не се лъже, че тя се води за такива висши идеали като майката родина. Тя се води за влияние, пари, пряко или косвено, обикновено второто, и най-голяма полза от това не извличат войниците, които биват обстрелвани в Кербала, Кабул и т.н. Четирима наши войника и един офицер загинаха по Коледа при мисията в Кербала, защото и България искаше нещо да докаже на Америка и още не ми е ясно какво получихме в замяна.

А какво носи войната, освен тласък за новите технологии, макар и в началото те да са технологии за унищожение предимно? Носи дълг, естествено! Носи затруднение на икономиката! А Америка обича да воюва, до толкова, че към момента го прави на гърба на всеки, който може да изцеди. И донякъде фактът, че САЩ са най-големият длъжник на тази планета развенчава митът за мощта им. Има си и часовник, който следи в реално време набъбването на този дълг. Към момента на писането на тази статия федералният бюджетен дефицит е 1,361,119,084,*** , да, трилиони, последните три цифри се менят твърде бързо, за да ги хвана.

И все пак има хора, които стръвно подкрепят войната.

И ще мине прекалено много време наистина, докато някой убеди американците, че мюсюлманите не са техен природен враг. Това, че насилието не е решение, има още много да се обсъжда. Сега на дневен ред е убийството на Осама.

Да, при този бюджетен дефицит само смърт на “чудовище”  може да ти осигури втори мандат. Какво ще изпеят Еминем и Мадона по този повод?

Протести за Виетнем, за Афганистан, за Ирак, но по тези комплексни проблеми никой не бърза да слуша тълпата с трансперантите.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s