Purim (Пурим) – второстепенен, но як

Posted: July 29, 2011 in всичко останало
Tags: , , , , ,

В същността си това е още една история за малко репресирано еврейско население, което е имало куража да се пребори със “злото”, което младите днес наричат “the Man” , един вид. Естествено евреите като непоклатим народ са се справили с поредната заплаха за геноцид, защото вече имат толкова исторически опит в това! Но освен всичко друго в Пурим хората намесиха и нацистите! Как? Ще разберете накрая!

Малко по-подробната история на Пурим (пур- жребий) е следната: живели евреите във Вавилон и били дискриминирани. Владетелят с ебати името Ahasuerus направил Аман свой главен министър, и на едно тържество на пияна глава заповядал на жена си кралицата да се съблече само по корона да видят всички нейната прелест. Тя отказала и той е лишил от привилегията да е кралица и обявил търсене на нова жена. Спечелила го младата Естер, осиротяла от малка, и да, тя е еврейка, но хитро не му казала, защото на вавилонците това им действало като репликата “Имам сифилис”. Мордехай, братовчед на Естер, се грижил за нея и той щял да я предаде за жена.

Това е нашият пролог.

Случило се така, че Мордехай (Mordecai) не се поклонил на първия министър Аман (Haman) и последния се зарекъл да избие всички евреи. Защото като те обиди един, убиваш цялото нечестиво племе? Логиката ми се губи, но явно Аман е бил злобен човек и Естер измислила начин да спаси своите братя щом научила.

Това е нашата завръзка.

После Мордехай разкрива план за убийството на краля с името и го спасява, кралят е благодарен и дава почести на Мордехай. Аман го намразва още повече. Естер прави банкети, на които напива всички. На втория банкет се разкрива пред мъртво пияния крал като еврейка. Той едва го преглъща заедно с позива за повръщане на вечерята. В крайна сметка и спасителят му и жена му са евреи, какво да прави- помилва народът им и заповядва Аман и 10те му сина (защото по онова време никое наказание не свършва с виновника) да бъдат убити. Всички 10 сина висват на бесилото.

Това е нашето разрешение на проблема.

Трябвало е красива жена да измисли как наистина един проблем да изчезне с пиене. Гениално! Тази гениалност се празнува и до днес, но се смята по-скоро за локален празник, макар че според мен всички евреи по света го празнуват с охота.

КАК СЕ ПРАЗНУВА ПУРИМ?

Първо, нека напомня това, което пишеше в предишен пост: денят на евреите започва от залез слънце.

Естествено, това е еврейски празник, затова има много молитви и четене на свещени книги, в случая Мегилата (които са пет, но на тази на Естер най-често й викат така). И понеже този път жена е спасила евреите, дори жените могат да останат да чуят четенето! НЕ Е ЛИ ТОВА ЧУДЕСНО! Веднъж сте полу-сегрегирани! Нататък, чуете ли името “Аман”  почвате на се държите като деца- удряте с крака по пода, въртите кречетала и хулите мъртвата гад! Това е така нареченото заличаване на името на Аман.

Свърши ли това идва ЯКОТО! Самите евреи ще ви кажат, че това е най-якият празник и далеч не е толкова второстепенен за тях, защото вярата ги задължава да купонясват като животни, под това имаме предвид естествено да пият + всичко, което алкохола извика от дълбините на сърцата им. Както някои казват “Усмихни се, Пурим е!”  Директната заповед е “Пийте докато не правите разлика между “Проклет да е Аман!”  и “Благословен да е Мурдехай!”. Колко празника дават на човека карт бланш да пие докато си стопи лагерите?

SOOOOO WASTED!

Италианските евреи решили да вдигнат малко летвата и да омекотят срама, като добавят маски към цялата афера. Резултатът бил пияни италиански евреи от 15ти век пиещи безхаберно и тичащи наоколо с крясъци и пищни костюми, никой не знае кой кой е и не може да не виждате безумните възможности за произшествия във всичко това! ИСКАМ И АЗ!

Оу, аз май ви обещах нещо за нацистите! Ето я изненадата, теоретиците на най-обширната теорията- тази на конспирацията, смятат че обесването на 10 нацистки лидера съвпада съмнително много с обесването на 10те сина антисемити на Аман. След това нумеролозите се намесили и открили, че …уф, прочетете сами гаданията им- ЕТО ТУК.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s