Немски език

Posted: October 30, 2011 in голи идеи
Tags: , ,

или

ДОЙЧЕН ЗА НАЧИНАЕЩИ

“Учи немски”, казваха едно време възрастните хора “там думите се четат както се пишат, не като в английския, всичко да го помниш как се чете!” * И аз не ги послушах, нито им повярвах.

Но въпросите за немския не се изчерпват с това защо хората знаят толкова малко за него. Ето няколко питанки и факти за немският език:

Защо толкова държат да играят фуССбол? Fußball е тоя спорт при който 22 тикви гонят една топка, практически същото, за което се бием до кръв и ние в България, ама ние не му викаме Кракбол или пък Крактопка. Какъв ви е проблема, немци?

Важно е също да знаете, че глаголите са “да бъда” и “да имам” са особено нередовни.

Уникални бройни и редни числа!

Не че на английски и български 8957 се казва кратко.

eight thousand nine hundred and fifty seven/осем хиляди деветстотин и педесет и седем

Имаш няколко думи, които правят една голяма фраза, която всъщност можеш да изпишеш с 4 символа, и в повечето езици положението с бройните и редните е такова, но ПОНЕ НЕ Е ЕДНА ДУМА, КОЯТО МОЖЕ ДА ПОСЛУЖИ ЗА МОСТ НАД ЛАМАНША! (пример)

achttausendneunhundertsiebenundfünfzig

Ясно и разбираемо, ако успееш да разчлениш смислените думи от този clusterfuck на съгласни. Винаги това е било предпочитанието на немският народ- да напишат или кажат една огромна дума съставена от 5 други, вместо една обяснителна фраза.

И още едно последно нещо, когато ползвате Google translate не си мислете, че може да пренебрегвате главните букви на съществителните, иначе рискувате това:

ВЕРСИЯ 1

ВЕРСИЯ2

—————————————————————

*бел.а.: за първото изречение, искам да изкоментирам, предимно възрастните хора са тези, които смятат, че немският е “лесен, защото четеш каквото е написано”. Първо, това го вярват хора, които са учили само руски, ако има млади, които са на същото мнение те вероятно не са учили немски изобщо. Второ, това хващане е напълно грешно. Затова, моля ви хора, когато не сте учили езика не се правете, че знаете. Не бива да предлагате нерафинираната си глупост на пазара на ума, някоя тиква може и да ви я купи.

Advertisements
Comments
 1. Sparx says:

  Дааа, тук си изредила доста от причините, които ме отказаха да уча немски. Да не говорим пък за това колко ужасно звучи немският език като цяло, почти по-зле от френския, но тук говорим за различни видове “зле”. 🙂

  • blazes~ says:

   и все пак ако трябваше да избираш между френски и немски, на кой би напсувал най-големия си враг примерно?

 2. Sparx says:

  На немски, с интонацията на Хитлер 🙂

 3. Много ми хареса това, че независимо на кой език когато трябва да кажеш едно по голямо число, то е необходимо да изреждаш доста думи.При немският е особено.Когато бях ученичка го учех цели осем години, но за жалост сега нищо не помня от него.Когато човек няма с кой да се упражнява и да го говори независимо какъв език е учел го забравя.Благодаря ви за статията.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s